Logo

Δραστηριότητες

Δραστηριότητες

 

ΧΡΗΣΙΜΑ Links

1. Taxi online & private tours   http://www.hellenicprivatetours.com tel:0030 6972854898 Tourist Taxi
2. Δρομολόγια ΚΤΕΛ http://www.ktel.org/ Bus Routes
3.Επισημο τουριστικο site του δημου http://www.monemvasia.gr/ Prefecture of Lakonia
4.Διεθνές Αερδρόμιο Ελ. Βενιζέλος http://www.aia.gr/

Τουριστικός Οδηγός

PHK008 (Copy)

Η ίδρυση του οικισμού γίνεται από τους Λακεδαιμόνιους των 6ο μ.Χ. αιώνα. Ακολουθεί δημιουργία ενός οικισμού χαμηλότερα και σταδιακά αναπτύσσεται η πόλη, η οποία αποκτά μεγάλη στρατηγική σημασία.

Μετά από σύντομη παπική κατοχή περιέχεται στην Ενετική κυριαρχία το κυριαρχία το 1464. Το 1540 αρχίζει η περίοδος της Α’ Τουρκοκρατίας και η παρακμή που είχε αρχίσει συνεχίζεται εντονότερα. Το 1690 η πόλη παραδίδεται στους Ενετούς. Το 1715 οι Τούρκοι την ανακαταλαμβάνουν.

Το 1821 απελευθερώνεται πρώτη ανάμεσα στις οχυρές πόλεις της Πελοποννήσου. Σημαντικότερα μνημεία και αρχιτεκτονικά: ο οικισμός της Μονεμβασιάς διαιρείται σε δυο τμήματα, κάθε ένα από τα οποία βρίσκεται σε διαφορετικά επίπεδα και έχει ξεχωριστή οχύρωση.

Στην πάνω πόλη, ακατοίκητη σήμερα υπάρχουν λείψανα πολυάριθμων κτιρίων βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων. Εδώ βρίσκεται και η Αγία Σοφία, οκταγωνικός ναός με τρούλο που ταυτίζεται από τους ερευνητές με την μονή οδηγήτριας του 1150.

Στον οικισμό της κάτω πόλης, ο οποίος κατοικείται και σήμερα, τα ερειπωμένα κτίρια αναστηλώνονται υπό την εποπτεία της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Περιβάλλεται από προστατευτικό τείχος σε σχήμα Π, με δυο πύλες στα ανατολικά και δυτικά και μια μικρή έξοδο προς τη θάλασσα.

Στην κάτω πόλη υπάρχουν οι ακόλουθοι ναοί:

Ελκόμενος Χρηστός: Τρίκλιτη θολοσκεπαστή βασιλική με τρούλο και νάρθηκα, χτιστό σύνθρονο και επισκοπικό θρόνο. Σημαντικές εικόνες μεταβυζαντινών χρόνων στο εσωτερικό.

Μουσουλμανικό Τέμενος: Κτίριο της Α’ Τουρκοκρατίας το οποίο μετατράπηκε σε Φράγκικη εκκλησία στην Ενετοκρατία, για να ξαναγίνει τζαμί τον 18ο αιώνα. Σήμερα στεγάζει την αρχαιολογική συλλογή.

Ναός Παναγίας Μυρτιδιώτισσας: Μονόκλιτη βασιλική με τρούλο χτισμένη γύρω στο 1700.

Ναός Αγίου Νικολάου: Τρίκλιτη θολοσκέπαστη βασιλική με τρούλο του 1703.

Ναός Παναγίας Χρυσαφίτισσας: Τετράγωνη αίθουσα που στεγάζεται ολόκληρη με χαμηλό τρούλο του 17ου αιώνα.

Στην κάτω πόλη υπάρχουν και άλλοι μικρότεροι ναοί όπως ο Άγιος Ανδρέας, η Αγία Άννα, ο Άγιος Δημήτριος και πολλοί άλλοι.


Λακωνία στην Πελοπόννησο

GTS026 (Copy)

Τα σύνορα της περιοχής της Λακωνίας παραμένουν σχεδόν αμετάβλητα   από  την αρχαιότητα . Κατοικημένη από τα νεολιθικά χρόνια (6000-3000 π.χ περίπου) η Λακωνία υπήρξε το επίκεντρο μιας πολυτάραχης ιστορίας που τα αποτελέσματά της είχαν επιπτώσεις σε όλο τον αρχαίο κόσμο.

Σύμφωνα με  την παράδοση , πρώτοι κάτοικοί της ήταν οι Λέλεγες, που αναμείχθηκαν αργότερα με τους Ίωνες και τους Αχαιούς. Από την μυκηναϊκή εποχή , μια σειρά από    οικισμούς έδωσε άφθονα λείψανα . Στην περιοχή της Σπάρτης , στις Αμύκλες, στους Μολάους στη Νεάπολη Βοιών, στη Μονεμβασιά στο Γεράκι, σε χωριά του Ταϋγέτου και του Πάρνωνα και σε πολλές τοποθεσίες της Μάνης, οικισμοί και νεκροταφεία  αποδεικνύουν την πυκνότητα του     πληθυσμού στη μυκηναϊκή  περίοδο.

Οι Δωριείς μετά την κάθοδο τους, γύρω στο 1100 π.χ εγκαταστάθηκαν στην περιοχή και  με κέντρο τη Σπάρτη  υπέταξαν όλη τη Λακωνία.

Στους παλαιοχριστιανικούς χρόνους   υπέφερε από τις επιδρομές των βαρβάρων και κυρίως των Γότθων. Το 395 π.χ καταστράφηκε από τον Αλάριχο. Στη βυζαντινή περίοδο αποτέλεσε επαρχία του θέματος Πελοποννήσου, που είχε έδρα την Κόρινθο. Στη Λακωνική εγκαταστάθηκαν σλαβικά φύλα, στις πλαγιές του Πάρνωνα και του Ταϋγέτου, τα οποία εξελληνίστηκαν   από  το 10ο μέχρι το 13ο αιώνα

Οι  Τούρκοι  εκστράτευσαν  το 1458 εναντίον της Λακωνίας χωρίς να κατορθώσουν  να την υποτάξουν ολόκληρη, αφού πολλές περιοχές διατήρησαν την ανεξαρτησία τους, κυρίως η Μάνη. Η κατάληψη της Λακωνίας ολοκληρώθηκε στα μέσα του 16ου αιώνα εκτός της Μάνης   που διατήρησε προνόμια και την αυτονομία της.

Το 1685 καταλήφθηκε από τους Βενετούς, μέχρι το 1715 , οπότε υποτάχθηκε πάλι    στους Τούρκους και καταστράφηκε από τους Τούρκο-αλβανούς λόγω πολλών συγκρούσεων και κινημάτων. Κατά την επανάσταση του 1821 πήρε ενεργά μέρος στον αγώνα .


Παραλίες στην Μονεμβασιά

Beaches

Παραλία αμπελάκια: στην έξοδο της Μονεμβασιάς προς Νεάπολη με ψιλό χαλικάκι ( περίπου 5 χιλ. από το ξενοδοχείο)

Πλαζ Πορί: στην έξοδο της Μονεμβασιάς προς Σπάρτη με μεγάλη έκταση αμμουδιάς ( περίπου 3 χιλ. από το ξενοδοχείο)

Παραλία Καστράκι: στον δρόμο για Ιέρακα με ρηχά νερά και άμμο ( περίπου στα 4 χιλ. από το ξενοδοχείο)


Copyright 2015